Zomer in Nederland

stilte op het strand

Dat onze zomers hier in ons landje erg verschillende weersomstandigheden kent weten we allemaal wel. Dit jaar echter lijken we alle records te breken. Warmste nachten. Droogste, natste en koudste dagen we hebben het allemaal gehad. Een enorme bui met hagel over het zuiden van ons land en een officiële tropische hittegolf. Gemeten in de Bilt natuurlijk want anders geldt het niet.
Nu woon ik in Brabant net in het gebied waar die hagelstorm overheen raasde. De ravage van hagel en onweer was groot. Alleen al in mijn wijk waren 150 bomen gesneuveld. Omgevallen, getroffen door het onweer waarbij veel takken afgebroken of bomen zelfs in tweeën is gespleten waren.

Rest van de getroffen boom omzagen
het lijkt wel herfst

De voorspellingen zijn tegenwoordig veel verder dan het verhaaltje van Piet op SBS of het praatje bij het 8 uur journaal waarvan ik achteraf denk “uh en hoe ziet het weer er morgen uit”???
Vandaag de dag hebben we allemaal een mobieltje met een app waarbij we het weer per uur bij kunnen houden. Sommige voorspellen zelfs op de minuut af wanneer je een bui kunt verwachten.
De vraag is alleen wat moeten we met deze voorspelling. Ik zeg: neem het al leidraad. Want terwijl het bijvoorbeeld in onze eigen stad regent dat het giet is het in de Loonse en Drunense duinen prachtig weer.

Terwijl het in onze woonplaats giet is het een kleine 60 km verderop prachtig weer.
Terwijl de kids spelen in het zand laat een moeder hun kleren dogen aan een tak.
In het zonnetje tussen de dreigende wolken.

dead tree (HP012315)

Limburg

Langs het Reindersmeer.
De Melkweg boven het Reindersmeer.

De verwachtingen worden zo vaak bijgesteld op langere termijn. Als ze op woensdag voorspellen dat het weekend slecht wordt ze op vrijdag zeggen dat het slechte weer pas na het weekend komt. Dus, kijk uit het raam en zie met eigen ogen hoe het is. Laat je niet door een paar regendruppels tegenhouden, want ook dan is de natuur prachtig en zijn de wolken magisch. Wij zouden dan ook een paar geweldige weekenden met prachtig zomers weer gemist hebben. In die weekenden hebben we gekampeerd in Friesland en Zeeland maar zijn we er ook gewoon regelmatig een dag op uit getrokken in ons eigen landje dat vele mooie plekken te bieden heeft.

De Veluwe

Bij de Posbank.
Zonsondergang op de Posbank.

 

Friesland

Tent in de wei op camping @it Dreamlan in Kollumerpomp.
Het gouden uurtje in Moddergat.
Zonsondergang in Moddergat.

 

Brabant

Een Ree bij de Stippelberg.
Klaprozen in Eindhoven.
Dat we hier nat zijn geregend kun je wel raden. Regenwolken boven Strabrecht

 

Zeeland

Even vlug genieten van het laatste licht voordat de bui losbarst.
Kijken naar de zeehondjes bij Neeltje Jans.
Onderwater wereld.

Als we naar de weerberichten hadden geluisterd waren veel van deze foto’s niet gemaakt. Gelukkig hebben we ons eigen plan getrokken en geloof het of niet, er valt zelfs voor ons nog veel te ontdekken.

Meer van mijn foto’s kun je vinden op mijn Flickr site
Cooper

1 gedachte over “Zomer in Nederland”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.