Weekje Friesland

Heel even dacht ik dat een vakantie er dit jaar niet inzat. Door alle Corona perikelen hadden we niet zo’n zin om naar het buitenland te gaan. Heel veel mensen dachten er hetzelfde over en veel plekken waren al volgeboekt. Moesten we voor één week wel alle kampeerspullen van zolder halen? Uiteindelijk hadden we besloten om er toch even uit te gaan. Even helemaal niks. En voor mij even bijkomen van de onderzoeken die ik had gehad naar aanleiding van een borstscan die iets liet zien wat niet helemaal duidelijk was, maar waarvan de uitslag uiteindelijk gelukkig positief was. Even tijd voor elkaar en onze Bruc.
Onze bestemming was een kleinschalige camping in Friesland. Vlak bij het wad tussen Winsum en Moddergat. Al de eerste avond genieten we van een mooie zonsondergang aan het wad.

Als de zon onder is lopen we richting Wierum. Het is nog mooi weer en het blauwe uurtje is aangebroken. Over speciale overstapjes over het prikkeldraad eindigen we in een koeien wei. De jonge koeien die hier staan zijn erg nieuwsgierig naar Bruc en volgen ons op de voet. Even snuffelen ze zelfs aan Bruc zijn staart. Bruc is aangelijnd en blijft heerlijk rustig. Vanaf hier besluiten we weer terug te gaan. Het begint al te schemeren en als het donker is zijn we weer bij de tent. Hier maak ik later in de avond nog een foto waarop de maan toch nog even te zien is.

De koe maakt niet echt veel indruk op Bruc

De volgende ochtend begint met een harde wind. We besluiten naar Moddergat te gaan. Hoewel het miezert worden we niet echt kletsnat. De wind is erg krachtig en blaast je zo droog.

Na de lunch besluiten we om naar Dokkum te gaan. Hier schijnt een waterig zonnetje en het is gelukkig droog. Wel waait het ook hier hard. Het is er gezellig druk en er liggen diverse jachten in de grachten.

Als we in de middag terugkomen bij de tent worden we door de buren gewaarschuwd voor de aankomende storm. De voorspelling is een windkracht 10 met windstoten tot windkracht 11. We besluiten de tent wat strakker vast te zetten en de storm gewoon af te wachten. De tent wappert die nacht enorm, maar overleeft gelukkig de storm. We hebben geen schade.

De volgend dag gaan we in de middag eens bij het Lauwersmeer kijken. Er zijn hier diverse uitkijkpunten. Het is droog maar wel nog bewolkt en de wind is ook wel wat gaan liggen, maar het waait nog steeds flink. We nemen lekker een picknick mee en genieten met volle teugen van het landschap en de vogels. Ook wandelen we weer met “gepaste” afstand door een koeien wei.

Na het avondeten gaan we nog even naar het wad. We hebben weer een mooie zonsondergang bij eb.

Op woensdag doen we het lekker rustig aan. Lekker lezen bij de tent en in de middag een wandeling over de dijk bij Wierum. De avond sluiten we af bij een lekker etentje in een restaurant in Lauwersoog waar onder het dak nog een nestje zwaluwen te vinden is.

Op donderdag laat ik tijdens de wandeling mijn camera in de tas. Na de lunch gan we wat wandelen langs het wad. Ik maak alleen wat filmpjes als we wandelen over de dijk. Het is niet zo’n mooi weer. Als we na het avondeten naar Dokkum rijden om wat stadse avondfoto’s te maken begint het hard te regenen en omdat het er niet naar uitziet dat het snel droog wordt, gaan we weer terug naar de camping, waar het overigens niet regent.

Dokkum in de avond

Omdat we graag zeehonden willen zien rijden we op vrijdag ochtend vroeg naar Groningen. Hier bij het plaatsje Termunten is een een zeehonden kijkwand. De zeehonden liggen hier bij eb in een grote groep op het strand. Als we hier aan komen wordt het al snel duidelijk dat Bruc hier niet mag komen. Om de beurt gaan we even bij de wand kijken. Als we allebei gekeken hebben gaan we verder. Het blijkt echter dat Bruc hier nergens mag komen in de natuur. Een beetje teleurgesteld rijden we terug naar Friesland waar we Bruc nog lekker op een hondenlosloopplek laten rennen.

Op zaterdag gaan we de toerist uithangen. Ik heb online beelden gezien die ik graag in het echt wil bekijken. Ze staan bij Holwerd. De beelden van twee vrouwen met open handen, heten wachten op hoog water en zijn enorm hoog. Ook hier moeten we weer door de wei. Bruc is onderhand de schapen wel gewend. De nieuwsgierigheid is zowel bij de schapen als bij Bruc even groot. Ik vind het grappig dat ze op een gegeven moment neus aan neus staan. Gewoon even rustig snuffelen waarna wij ons pad weer vervolgen.

Na Holwerd is onze volgende bestemming de Wiedenmolen. Een oude poldermolen. De molenaar is er aan het grasmaaien en ik mag zelfs even binnen kijken. Altijd leuk om te zien.

Als we naar onze volgende bestemming willen rijden zie ik op de weerapp dat de voorspelling voor die avond en de hele zondag erg slecht is. We overleggen even en besluiten omdat we toch morgen al zouden vertrekken het zekere voor het onzekere te nemen en terug te gaan naar de camping om te pakken. Het is fijn als we alles droog in kunnen pakken en als we blijven is dat zeker niet het geval. Het is rond de klok van 16 uur en om 18:15 stappen we in de auto om weer terug naar huis te gaan. Ons weekje Friesland zit er weer op. De volgende dag zien we op het nieuws wat voor noodweer het geweest is aan de Friese kust

En weer inpakken

2 gedachten over “Weekje Friesland”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.