Vakantie Luxemburg (1)

Omdat we deze zomer maar 1 week op vakantie konden en ik graag Bruc mee wilde nemen hadden we Luxemburg als vakantiebestemming gekozen.

achter tralies

Het biedt veel waar wij naar op zoek zijn. Heel veel natuur en mooie wandelroutes. De camping was  op internet snel gevonden en gereserveerd.  Auf Kengert in het plaatsje Larochette.
De reis duurt in totaal maar zo’n drie uur. Dus eigenlijk is dat heerlijk. Ook voor Bruc omdat hij nog nooit zo lang achter elkaar in de auto heeft gezeten.

Als we op de camping arriveren staat onze tent snel en  kunnen we een beetje de omgeving ontdekken.
We vragen bij de receptie de wandelweg naar het dorp. Het voert ons langs een paardenwei en door een stukje bos. Het dorp op zich heeft niet zo veel te bieden, we zijn er dan ook snel uitgekeken. Na wat te hebben gedronken wandelen we weer terug en eenmaal terug op de camping maken we op het terras van het restaurant plannen voor de volgende dagen. Wat willen we graag willen zien en doen.

Het gebied waar we verblijven ligt aan het Mullerthal,  ook wel klein Zwitserland genoemd. Er is een route “de Mullerthal trail” die zo’n 112 km lang is. Je kunt hier echter ook gewoon delen van lopen. Je kunt op diverse plekken instappen. Soms is het een ronde maar er is ook de mogelijkheid om aan het einde van die route de bus terug te nemen. De route is zeer goed uitgestippeld en langs de punten met duidelijke borden aangegeven. Het land is heuvelachtig en de paden lopen veelal langs riviertjes.

Vanuit onze camping is het maar een klein stukje rijden om op de diverse punten te komen van waaruit we willen vertrekken met onze wandelingen. Het eerste vertrekpunt is voor ons Heringer Millen. We vinden een plekje om de auto te parkeren en gaan gepakt met rugzak op weg. Ook Bruc draagt zijn eigen spulletjes. Onze weg volgt het beekje de Zwarte Ernz. Het pad voert ons langs mooie plekken. De Schiessentümpel is er één van. Een waterval met een mooie brug erboven. Op dit punt is het redelijk druk. Het valt me op dat als we onze route vervolgen de drukte ook wel afneemt.

Schiessentumpel
Een van de trappen langs de Zwarte Ernz
verlaten schuurtje

Ook Bruc vermaakt zich deze dag prima en aan het einde van de dag zijn we allemaal bekaf.
De 2e dag kiezen we ervoor om onze niet zo heel goed getrainde beenspieren wat rust te gunnen en kastelen te gaan bezoeken. Luxemburg is erg hondvriendelijk en Bruc mag dus ook mee naar binnen. Het eerste kasteel wat we bezoeken is de kasteelruïne van Bourscheid.
De oorsprong van dit kasteel stamt uit het jaar 1000 en fundeert op nog oudere gebouwen. Het staat op een 150 meter hoge rotspunt boven de meanders van rivier de Sure. In de loop der jaren is er steeds meer bijgebouwd. Vanaf 1812 raakt het langzaam in verval en in 1972 wordt het door de staat overgenomen. Er  worden opgravingen gedaan. Tevens wordt het deels gerestaureerd. Dmv een audiogids vinden we onze weg door deze burcht.

Burcht van Bourscheid
ondergronds
ondergronds

 

binnen in de toren
buitenste muur

Het volgende kasteel / burcht die we bezoeken is die van Beaufort. Ook hiervoor hoeven we maar weer een klein half uur te rijden.
Ikzelf vind dit een mooiere burcht omdat er meer te zien is. Je kunt je er een betere voorstelling van maken hoe het geweest moet zijn.
Dit kasteel ontstaat rond 1150 en ook hier is in de loop der jaren veel bij, op en aangebouwd, Je kunt het goed zien door de verschillende vormen van de ramen.  Het landgoed gaat in de geschiedenis over op veel verschillende eigenaren. Als de  eigenaren rond 1850 het landgoed steeds meer laat vervallen roep de staat Luxemburg de burcht uit tot beschermd monument. Om zo verder verval tegen te gaan. Na de 1e wereldoorlog komt het toerisme al op gang en de toenmalige eigenaar  begint met het opknappen van de burcht, het weggraven van puin, herstellen van muren en vernieuwen van diverse trappen. Ook liet hij diverse wandelwegen rond het gebied aanleggen en verbreden. Tevens werden er uitzichtpunten gemaakt. Sinds de 2e wereldoorlog zijn deze werkzaamheden overgenomen door de vereniging van vreemdelingen verkeer van Beaufort met steun van de gemeente.

Chateau Beaufort
binnen de muren worden de verschillende stijlen goed zichtbaar
diverse details zijn bewaard gebleven
Hoofdingang naar het binnenste van de burcht
in de burcht

 

 

 

 

 

De martelkamer

Na onze bezichtiging en even een terrasje gepikt te hebben op de binnenplaats van het kasteel, waarbij we ook nog een lokale schnapps mogen proeven, volgen we ook nog even een mooi wandelpad wat tegenover het kasteel begint.

rotstekeningen
kleine stroomversnellinkjes
mooie bospaden

Moe maar voldaan gaan we terug naar de camping.  Omdat het weer ondanks de eerdere slechte voorspellingen toch goed blijft, maken we in de avond plannen voor onze tocht voor de volgende dag. Benieuwd met wat die nu weer brengen zal val ik uitgeput in slaap.

Verdere foto’s van deze tocht zijn te vinden op mijn Flickr site.
https://www.flickr.com/photos/hetwie-p/albums/72157670040918270/with/28644283972/

1 gedachte over “Vakantie Luxemburg (1)”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.