Lofoten Noorwegen 2017 (1)

Kathedralen op Sinøya
Kathedralen op Svinøya

Op herhaling, Onze reis naar de Lofoten. voor de 2e keer naar een zelfde plek. Nou ja de eilandengroep dan. Nando had een hele andere reis uitgestippeld dan vorig jaar. We zijn een paar dezelfde plekken gepasseerd, maar het was een compleet andere reis. Helaas voor mij, begon ik de vakantie met een flinke griep en ook de rest van de vakantie heeft me dat jammer genoeg wel parten gespeeld. Desondanks heb ik toch wel genoten van al het moois wat de eilanden ons te bieden had.
Bij aankomst op het vliegveld in Harstad Evenis werd het al duidelijk. Het sneeuwde flink. Dat was maar goed, want het had de voorafgaande weken vrijwel alleen maar geregend. Het landschap kreeg een mooie witte deken.
Na het ophalen van onze huurauto gaan we rustig op weg naar ons hotel.

Meteen al wennen aan de sneeuw onderweg.
Meteen al wennen aan de sneeuw onderweg.

Na een overnachting in ons eerste hotel kan de reis beginnen. De volgende twee nachten slapen we in een hotel in Svolvær. De reis er naartoe is voor ons ook al een uitje. Onderweg stoppen we regelmatig op diverse plekken met namen als Kongvik en Fiskebøl. rijdend door de Morfjorden en de Grunnførfjorden genieten we van al het moois om ons heen.

Dreigende wolkenluchten vol met sneeuw.
Dreigende wolkenluchten vol met sneeuw.

 

Van een afstand lijkt het landschap soms met een pen getekend.
Van een afstand lijkt het landschap soms met een pen getekend.
En dan barst er weer een sneeuwbui los.
En dan barst er weer een sneeuwbui los.

In het hotel aangekomen krijgen we een kamer  op de negende verdieping met een leuk uitzicht. Helaas was het niet erg helder die avond. Terwijl ik op tijd mijn bedje opzoek gaat Nando nog op zoek naar een leuke plek voor het noorderlicht.

Uitzicht op het plein vanaf negen hoog.
Uitzicht op het plein vanaf negen hoog.

De volgende ochtend na een heerlijk ontbijt gaan we weer op pad. We willen zoveel mogelijk zien. Ook vandaag zien we de mooiste dingen en worden we regelmatig verrast door enorme sneeuwbuien.
We bezoeken plaatsen als Rørvika en Gimsøy waar we mooie stranden bedekt met sneeuw vinden.
Gimsøy heeft een mooie witte kerk direct aan de zee. De zwarte kruizen in de witte sneeuw voor de kerk geven het een bijzondere uitstraling.

De Gimsøy kerk
De Gimsøy kerk.
Gimsøy Beach
Gimsøy Beach

Vanaf de Golfbaan “Links” in Gimsøy hebben we een prachtig uitzicht. Er komt een enorme sneeuwbui op ons af waarvoor we uiteindelijk ook weer hebben moeten schuilen.

uitzicht vanaf golfbaan Links.
uitzicht vanaf golfbaan Links.

Klik op de foto om het filmpje te zien.
Er is in een korte tijd heel veel sneeuw gevallen en overal om ons heen zie je dan ook dat er druk sneeuw geruimd wordt. Soms moeten we even uitwijken om de sneeuwruimers door te laten die met een redelijke snelheid ons tegemoet komen. Als we terug rijden richting ons hotel om een hapje te eten en ons weer klaar te maken voor de avond stoppen we wederom nog even in Rørvik waar ondertussen het blauwe uurtje een magisch licht over het landschap werpt.

Het blauwe uurtje Bij Rørvik
Het blauwe uurtje bij  strand van Rørvik

Als we op zondag willen reserveren voor ons dinner, is er in de boeking iets fout gegaan. Het restaurant is in deze periode namelijk helemaal niet geopend op zondag. Na een telefoontje krijgen we te horen dat we toch in het restaurant verwacht worden voor ons avond eten. Is wel even raar als je dan als enige gasten in zo’n restaurant zit te eten. Maar de service is erg goed en de Noorse mensen zijn erg vriendelijk.

Het restaurant voor ons alleen.
Het restaurant voor ons alleen.

In de avond keren we terug naar het kerkje van Gimsøy in de hoop het noorderlicht te kunnen zien.
Ik was al verliefd op het kerkje, maar in het donker ziet het er nog sprookjesachtiger uit.

Gimsøy kerk in het avondlicht
Gimsøy kerk in het avondlicht.

Het noorderlicht zien we wel, maar het is redelijk bewolkt en uiteindelijk zien we dan ook niks meer.

Noorderlicht Gimsøy beach.
Noorderlicht Gimsøy beach.

Na een goede nachtrust en een goed verzorgd ontbijten hervatten we onze reis. Onze eindbestemming van vandaag is Mortsund. Ook hier hebben we twee overnachtingen geboekt.
Op onze route van vandaag ligt de Gimsøystraumen bru. Een Brug van 839 meter lang waarbij de afstand tot het water op het hoogste punt 30 meter bedraagt. Bij de brug stoppen we. Er is een sneeuwstorm waardoor het zicht erg klein wordt. De poedersneeuw vliegt je om de oren maar geeft het landschap wel een prachtig uiterlijk.

Een groepje fotografen in de sneeuw. Helemaal links staat Nando.
Een groepje fotografen in de sneeuw. Helemaal links staat Nando.
Alles verdwijnt langzaam in de wolk van sneeuw,
Alles verdwijnt langzaam in de wolk van sneeuw,

Pas als de wind is gaan liggen en het zonnetje eventjes tevoorschijn komt zie je pas hoe imposant de Gimsøystraumen bru is. Ook de sneeuwschuiver rijdt hier met onverminderde vaart overheen.

Sneeuwruimer op de Gimsøystraumen bru
Sneeuwruimer op de Gimsøystraumen bru

Vanaf hier rijden we door naar Eggum.  De kust is hier rotsachtig, er staat een flinke wind en soms gaat er een enorme dreiging uit van de met sneeuw beladen wolken, Het beeld is hierdoor telkens anders en ik kan wel foto’s blijven maken. We blijven hier dus wel een tijdje voordat we doorgaan naar onze uiteindelijke bestemming van die dag.

Rotsachtige strand van Eggum
Rotsachtige strand van Eggum
Dreigende wolkenluchten
Dreigende wolkenluchten
Het licht speelt een spel met het met sneeuw bedekte ijs op het water.
Het licht speelt een spel met het met sneeuw bedekte ijs op het water.

Voordat we in Mortsund bij onze rorbru aankomen genieten we nog op een plek vlakbij waar we in de verte de rorbuer zien liggen. Het loopt al tegen de avond wanneer we inchecken in ons huisje.

In de verte zien we de rorbruer liggen.
In de verte zien we de rorbuer liggen.
Mortsund
Leknes.

Nadat we ons geïnstalleerd en gegeten hebben, besluiten we hoewel de voorspellingen niet al te best zijn een poging te gaan wagen om het noorderlicht te zien.  We rijden hiervoor naar Utakleiv.
Hoewel het erg bewolkt is, is onze poging niet voor niets geweest en zien we het noorderlicht aan de horizon verschijnen. Dit duurt echter niet heel erg lang want de lucht trekt helemaal dicht. Voldaan en doodop gaan we terug naar ons huisje. Waar ik de volgende ochtend na het ontbijt terug in bed duik om even toe te geven aan mijn griep, in de hoop de rest van de dag weer voldoende energie te hebben. Ondertussen gaat Nando alleen op verkenning.

Noorderlicht op Utakleiv
Noorderlicht op Utakleiv
Noorderlicht Utakleiv.
Noorderlicht Utakleiv.

Deel 1 Lofoten 2017

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.