Lichtende nachtwolken

Als ik op zondag, laat in de avond, achter in de tuin ga kijken wat voor weer het is omdat ik er nog met Bruc uit moet, zie ik dat het helder is. Automatisch loop ik even een stukje door en zie ik in de noordelijke richting Lichtende nachtwolken. De bron wikipedia vertelt ons het volgende:
Lichtende nachtwolken zijn een soort wolken die voorkomen op ongeveer 75 tot 85 kilometer hoogte[1], veel hoger dan gewone wolken, die hooguit zo’n 20 kilometer hoogte bereiken. Na zonsondergang weerkaatsen die hoge wolken nog een tijd zonlicht. De gewone wolken, die we meestal zien, steken daar donker bij af en kleuren na zonsondergang eerst rood en vervolgens donkergrijs. De lichtende nachtwolken blijven dan wit, geel-oranje of lichtblauw. De sterren blijven in deze dunne wolken zichtbaar.
Als ik dit aan Nando vertel, wordt ook hij meteen enthousiast. Dus de schoenen worden aangedaan, de spullen gepakt en ook Bruc wordt zijn riem omgedaan. Daar ging het immers om. We besluiten om naar de sluis te lopen hier niet zo heel ver vandaan. Da kan Bruc ook meteen doen wat hij nog moet doen. Naast het kanaal ligt ook de Aa. We hebben dus twee verschillende locaties waar we foto’s kunnen maken op een kleine afstand van elkaar.

Als we enkele foto’s hebben gemaakt is het fenomeen al weer bijna voorbij. En lopen we weer terug naar huis. Het is intussen half één en de foto’s blijven liggen tot de volgende dag. Het blijft bijzonder om dit te zien. Dus kijk ook eens naar boven als je in de avond buiten loopt, misschien zie jij ze ook.

1 gedachte over “Lichtende nachtwolken”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.