La Gileppe

Als je door de Belgische provincie Luik rijdt, kun je de route des Sources volgen. Niet voor niets dat er ook diverse bronwaters vandaan komen. Onze tocht ging naar Eupen een plaatsje in het natuurgebied van de Hoge Venen waar in het Bos Hertogenwald het riviertje la Gileppe stroomt. Al bij de parkeerplaats wordt duidelijk dat er verschillende routes te volgen zijn. Omdat wij onvoorbereid op onze wandeling op pad zijn gegaan besluiten we gewoon een richting uit te gaan. Na een klein stukje lopen komen we op een verharde weg. Verboden voor auto’s en dus goed te lopen.

wandelpad (7D029939)

wandelpad

Om het riviertje te zien, moet je wel afwijken van dit pad. Het water staat laag en je kan voorzichtig naar de overkant lopen. Het water is een aangename verkoeling. Voor ons even een moment om even wat lange sluitertijd foto’s in en om het water te maken, terwijl Bruc zich vermaakt met wat takken en stenen die in het water liggen.

La Gileppe (7D029985)

La Gileppe

La Gileppe (7D029988)

La Gileppe

Stenen zoeken (7D029948)

Bruc zoekt stenen.
Als we al een hele tijd het pad verder hebben gevolgd, besluiten we in de middag toch terug te keren over dezelfde weg. Het ziet er niet naar uit dat deze route in een ronde loopt en we sowieso over dezelfde heuvelige weg terug moeten. Wel kruist het riviertje nog een keer het pad waarop we lopen. Niks geen bruggetje over of waterloopje onder de weg door. Als je naar de overkant wilt moet je natte voeten halen

oversteek (7D029980)

De boomstam zorgt ervoor dat het pad niet wegspoelt

Eenmaal terug bij de auto na een wandeling van ongeveer vier uur, besluiten we verder te rijden. Het riviertje ( zien we op onze navigatie) eindigt in een groot meer en dit willen we wel eens zien. Onderweg zien we vanuit de auto tussen de bomen door een leeuw verrijzen. De 13,5 meter hoge en 300 ton zware leeuw uit zandsteen, kijkt trots in de richting van de op 5 km afstand verwijderde grens met het toenmalige Pruisen.

Lion de la Gileppe (7D029999)

Lion de La Gileppe

Stuwdam van de Gileppe (7D020002)

De stuwdam

Verderop blijkt dat het meer waarin de Gileppe uitkomt een stuwmeer is en de leeuw bovenop de stuwdam prijkt. De oorspronkelijke muur van de stuwdam was de oudste betonnen stuwdammuur van Europa en stamt uit 1878. Het zorgde voor bruikbaar water voor de textielindustrie in de omgeving van Verviers.
Na de 10 meter verhoging die in 1971 voltooid werd voorziet het meer heden ten dage de omgeving van drinkwater.
Ook is er een hydro-elektrische centrale met 2 turbines die die het complex van energie voorziet.

Stuwmeer la Gileppe (7D020007)

Lac de la Gileppe

uitzicht vanaf de dam (7D020008)

Uitzicht vanaf de dam

Het meer en de stuwdam zijn een toeristische trekpleister geworden waarbij gedacht wordt aan de hele familie, zo kun je er leerwandelingen maken en wordt er via modellen uitgelegd hoe een stuwdam werkt.

Barrage de la Gileppe (7D020011)

Weg over de dam

Een rondje om het meer is een wandeling of fietstocht van 15 km. Wij hebben hiervan afgezien omdat het al tegen de avond liep en we al de nodige kilometers gelopen hadden.
Moe maar voldaan zijn we weer naar huis gegaan.

doodmoe de auto in (7D020022)

Uitgeput achter in de auto.

Alle andere foto’s van deze dag zijn te vinden op mijn Flickr site in het album de Hoge Venen
La Gileppe (7D029985)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.