Koolmeesjes in de tuin

Al vele jaren heb ik vogelhuisjes in de tuin hangen. Ik vind het leuk om die beestjes te volgen. Nu kreeg ik er vorig jaar een huisje bij. Eéntje die gemaakt is door de mensen van een sociale werkplaats in opdracht van onze gemeente. Ik kreeg deze omdat ik melding had gemaakt van overlast door de processierups. Zoals velen weten eten vogeltjes ook die rupsen. Vorig jaar had ik een nestje in het hokje en heb ik diverse foto’s gemaakt van het af en aan vliegen van de ijverig gevleugelde beestjes. .

Elke dag vanaf dat ik geluid uit het huisje hoorde komen ging ik kijken of ze nog niet zo ver waren om uit te vliegen. Hoewel ik weet dat het drie weken duurt van ei tot uitvliegen heb ik het jammer genoeg toch gemist. Nadat ze waren uitgevlogen heb ik het huisje schoon gemakt met de hoop op nog een tweede leg. Helaas is er dat niet van gekomen.

Ook dit jaar zag ik dat de koolmeesjes weer op inspectie waren voor het nestkastje. Het weer was erg afwisselend en Bruc zijn favoriete plekje is recht onder het huisje. Maar dit alles hield de vogeltjes niet tegen om ook dit jaar weer hun nestje hier te bouwen. Al snel nadat ik de kleine piep geluidjes hoorde heb ik de drukke vogeltjes in de gaten gehouden en in plaats van ze te fotograferen heb ik ze een paar uurtjes gefilmd. In slowmotion om de beweging goed in beeld te kunnen brengen. En wat een prachtig gezicht is dat om te zien. Met een programma heb ik er een filmpje van gemaakt.

Nu ik dit zo mooi in beeld had, wilde ik ook wel graag het uitvliegen vast leggen. De vraag was echter. Wanneer zijn ze uit het ei gekomen en wanneer vliegen ze dus uit. Dat het na 3 weken is wist ik wel maar op welke dag is dat dan. Elke dag luisterde ik dus goed. Het geluid van de piepende kuikens werd steeds zwaarder. Je kunt dus horen dat ze ouder worden. Vanmorgen dacht ik nog: dit gaat niet lang meer duren. Ik zag nog geen beweging. Nadat ik Bruc heb uitgelaten en bezig ben mijn ontbijt te maken zie ik een kopie uit het huisje komen. Mijn filmcamera had ik al een paar dagen klaar liggen voor het geval dat…. En ja hoor wat een genot is het om die kleine wezentje hun nest te zien verlaten. Ook heb ik het goed van alle kanten kunnen filmen. Hopelijk kunnen jullie een beetje met me mee genieten van het onderstaande filmpje.

Nu ik dit heb kunnen vastleggen hoop ik dat het komende jaar het nestje ook weer bewoond zal worden. Natuurlijk heb ik ook nog wat foto’s van de kleintjes gemaakt.

2 gedachten over “Koolmeesjes in de tuin”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.