In het pikkedonker

In het donker struinen door de natuur om een mooi plekje te vinden om nachtfoto’s te maken. Als je net als ik nachtblind bent dan is dat een hele uitdaging. Het duurt best lang voordat mijn ogen gewend zijn aan het donker. Maar als ik dan eenmaal gewend ben is het erg mooi. Of ik dan met mooie foto’s thuiskom vind ik niet eens zo belangrijk. Het is gewoon heerlijk om in de stilte te genieten van de natuur. Van ganzen die kwetteren op het water of een uil die roept in de verte. Van het maanlicht of een heldere sterrenhemel. Pas op een donker plekje (die er hier in Nederland niet meer veel zijn) komt die sterrenhemel pas echt tot hun recht.
En mooi plekje voor sterrenfoto’s moet je eigenlijk overdag al wel uitzoeken want in het donker is dat een stuk moeilijker. Ik heb het natuurlijk wel een stukje makkelijker met Nando aan mijn zijde die me door het donker leidt.
Wat voor foto’s maak je dan in het donker?
Als we op de gewenste plek zijn zoek ik regelmatig een mooie compositie en zet ik mijn camera aan om sterrensporen te maken. Dan doet de camera het werk en kan ik genieten van het uitzicht.
Sterrensporen Stippelberg (HP001403)
187 foto’s van 15 seconden
Sterrensporen Stippelberg

Sterrensporen Cadzandbad (7D001638)
208 foto’s van 15 seconden
Sterrensporen Cadzandbad

Ook is het mooi om verlichte objecten in de omgeving op de foto te zetten.
Brug bij Suytkade (7D009302)
Brug Suytkade Helmond

Moerdijk (7D005320)
Industrie Moerdijk.

In landen als Kroatie en Frankrijk lukt het ook beter om de melkweg op de foto te zetten.
De sterren boven de Adriatische zee
Melkweg Biograd Na Moru.

sized_7D030471
Melkweg bij de Verdon.

De maan zelf is natuurlijk ook prachtig. Nu hebben we op 28 september’15 een mooie maansverduistering gehad en deze mocht ik ook beeld voor beeld vastleggen.
bloedmaan (7D032013)
Maanfase Bloedmaan/verduistering.

volle maan (7D031964)
Volle maan.

Evenementen in het donker zijn vaak ook prachtig om vast te leggen. Kijk maar eens naar vuurwerk.
Fireworks (7D002894)
Nationale feestdag Kroatië.

En als er in het donker nu echt niets te fotograferen valt kun je altijd zelf nog spelen met licht.
Smokey (20D35159)
Rook verlicht door een lampje.

Als deze foto’s kun je vinden in mijn flickr albums Avond/nacht fotografie en Spelen met licht.
Cooper

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.