In de schaduw van

Iedereen die mij en mijn vriend Nando persoonlijk kent weet dat hij een goede fotograaf is en daarbij ook nog een goede leermeester. Met geduld en aandacht vertelt hij in duidelijke taal die dingen, waar vele anderen met moeilijke vaktermen gooien, dingen die echt belangrijk zijn bij het maken van diverse soorten foto’s. Noem het maar op en Nando heeft een tip en als hij het niet weet zoekt hij het uit.
Ook in de praktijk heb ik hier vaak gebruik van gemaakt. Ik heb diverse lezingen een aantal keer bijgewoond en ben ook bij diverse workshops geweest.
Zo’n leraar aan huis is voor mij dus wel makkelijk want als ik iets niet weet roep ik even “Nando” en hij legt het me uit. En vaak als ik ergens foto’s ga maken krijg ik ’s avonds nog even een opfris cursus zodat ik de volgende dag aan de slag kan.
Maar dit alles heeft ook een keerzijde. Want ik sta vaak in de schaduw van Nando. Als we samen op pad gaan komen we dezelfde dingen tegen en staan we naast elkaar te fotograferen. Ik weet van mezelf dat er echt wel mooie foto’s tussen zitten en dat ik die ook echt allemaal zelf gemaakt heb, maar vaak hoor ik toch de reacties (niet van mijn vriendje zelf hoor) “je ziet er de leermeester in”. Of “het is wel makkelijk iemand die je telkens helpt”. De lat wordt dan voor mij ook meteen een stuk hoger gelegd.
Grappig vind ik het wel, dat Nando best wel wat positieve reacties krijgt op zijn portretten die hij gebruikt als profielfoto of voor publicaties. Want die zijn vrijwel allemaal van mijn hand, gemaakt in een onbewaakt ogenblik. Vaak krijgt hij ze thuis pas te zien en zijn dus echt mijn eigen ding.
De laatste tijd ga ik ook regelmatig even alleen op pad of maak thuis wat foto’s van de alledaagse dingen die ik zie.
Met deze foto’s laat ik zien wat ik zelf kan en stap ik uit de schaduw van…..

Nando (20D36466)
different view (HP002126)
A different view

Puck Kanoën (7D032547)
Puck aan het Kanoën.

drijvende bladeren (7D032228)

spiegeling (HP002230)

2 gedachten over “In de schaduw van”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.