Lofoten 2016 Het Noorderlicht (1)

Wie mijn vorige blogje heeft gelezen, kon zien dat we op zoek gingen naar het noorderlicht. Op 12 februari zijn we dus op Schiphol op het vliegtuig gestapt naar Noorwegen. Eerst naar Oslo en vandaar uit naar het vliegveld Evenes op de Lofoten. De vliegreis ernaar toe was mooi, maar ook erg vermoeiend. Vermoeiend omdat we zo lang moesten wachten tijdens onze tussenstop. Ik had hiervoor nog nooit gevlogen en omdat ik al ziek word bij de gedachte aan een achtbaan was ik best bang dat ik misselijk zou worden, maar gelukkig is dit niet gebeurd. Een hele geruststelling omdat we een week later ook weer terug moesten.
De Lofoten zijn een eilandengroep aan de noordkust van Noorwegen in de Provincie Nordland. Het bestaat voor een heel groot deel uit fjorden en je kunt je indenken dat het landschap er prachtig is. Bij aankomst op het kleine vliegveld ligt er een pak sneeuw en het vakantie gevoel begint meteen.
Aankomst Evenes Airport, Lofoten 2016
Het vliegveld van Evenes

Na aankomst in ons hotel (een rit van 45 km) en een etentje gaan we meteen naar buiten. Want binnen kun je natuurlijk niks zien. Het is bewolkt maar in de verte zien we toch een zwak gekleurd licht. Een lange sluitertijd foto wijst uit dat het inderdaad het noorderlicht is wat we zien. Mijn hart maakt een sprongetje en de vermoeidheid is snel vergeten.
Vleugje noorderlicht (HP002699)
een vleugje noorderlicht.

De volgende ochtend gaan we na het ontbijt weer op pad. Ons volgende doel is het plaatsje Laukvik. Dit ligt zo’n 170 km verderop. De weg ernaar toe is adembenemend maar vooral ook ondanks de sneeuw goed begaanbaar. Rode stokken langs de kant van de weg geven aan waar de weg ophoudt. Soms zijn ze niet meer nodig omdat de sneeuw langs de weg zo’n halve meter hoge muur vormt. Langs de weg zijn op diverse plaatsen parkeerplaatsen, helaas zijn die vanwege de sneeuw niet allemaal bereikbaar maar op diverse plekken waar we stoppen is het landschap prachtig. Ook zijn er diverse bruggen die de verschillende eilanden met elkaar verbinden. Onze rit duurt uiteindelijk zo’n 4 uur. Dit vooral omdat we zo vaak gestopt zijn om foto’s te maken.
road (HP002721)
Goed begaanbare wegen.

Uitzicht (HP002728)
Picknickplek met uitzicht over het water.

Tjelsund bru (HP002725)
Een van de vele bruggen die we passeren.

stuifsneeuw op de bergtoppen (HP002753)

iceroad (HP002827)
Door de laagstaande zon zie je pas hoe glad de weg is.

Europese zeearend (HP002875)
De zeearend die op de lofoten talrijk zijn.

zonsondergang (HP002861)
Hoewel de dagen zich al weer lengen gaat de zon toch al rond de klok van half 4 onder.

Rond de vieren bereiken we ons volgende logeeradres. Het Polarlightcentrum.

Omdat ik ruim 1100 foto’s gemaakt heb tijdens de 8 dagen durende reis, splits ik mijn blogje op in meerdere delen. Hopelijk genieten jullie van de dingen die ik laat zien.

Deel 2 van onze reis

Lofoten 2016 (2)

4 gedachten over “Lofoten 2016 Het Noorderlicht (1)”

  1. Pingback: Lofoten 2016 – impressie | nandoonline

  2. Pingback: Op zoek naar het noorderlicht. | Door het oog van mijn camera

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.