Masterclass Natuurfotografie Auvergne

In het plaatsje Malvières in het Franse Auvergne ligt het Chambres et Table d’hôtes van het Nederlandse  echtpaar Rob en Corine van der Sluis.  “La Fougeraie”. Toen Nando van hen de vraag kreeg of hij interesse had om bij hun een fotoworkshop te komen geven was zijn belangstelling wel gewekt. Na een goed gesprek met Rob en Corine werd een datum geprikt wanneer deze fotowerkweek moest gaan plaatsvinden. Door de enorme belangstelling kwam er ook al snel een 2e datum.

2016-workshop-fouregaie

Nu is Nando een gepassioneerd fotograaf die al diverse workshops en lezingen op zijn naam heeft staan dus een week vullen met fotografie en alles wat er bij komt kijken leek hem een mooie uitdaging.  Zijn passie houdt niet op bij het fotograferen zelf, ook het overbrengen van al zijn kennis aan anderen is voor hem een hobby. Avonden lang spendeert hij aan het maken van tutorials en handouts voor zijn lezingen en workshops. Maar voordat je op een plek een workshop kunt geven over fotografie moet je natuurlijk wel de omgeving kennen. Daarom hebben we afgelopen week zelf een bezoek gebracht aan La Fougeraie in het prachtige Auvergne. Een gebied waar de “bergen” restanten van vulkanen zijn.

Na een reis van zo’n uur of tien zijn we door Rob en Corine hartelijk ontvangen in hun verblijf. Na een heerlijke maaltijd, waarbij we ook allerlei mogelijkheden bekeken hebben voor de komende 2 dagen, zijn we op tijd het bed ingedoken. Maar niet voordat we eerst wat foto’s van de buitenzijde van het gebouw gemaakt hadden.
Helaas zat het weer die avond niet echt mee zodat we geen sterren konden fotograferen. Het is er namelijk wel een plek bij uitstek voor want de nachten zijn hier erg donker.

De boerderij (HP011247)
De boerderij.

De dag na aankomst hebben we wat rustiger aan gedaan en zijn we na het ontbijt wat plekken gaan bekijken welke eventueel in aanmerking zouden kunnen komen voor de workshop. Het was een koude regenachtige dag maar als de natuur om je heen prachtig is maakt dit niet zoveel uit. Vlak in de buurt ligt de stad La Chaise Dieu. Al vanaf een grote afstand zie je de abdij liggen. We gaan niet  naar de stad zelf omdat we op zoek zijn naar een ander soort lokatie. De plekken die we die dag bezochten leenden zich niet zo goed voor het doel. Terug gekomen bij onze gite zijn we lekker het bos dat recht voor de deur lag ingedoken en hebben daar rond gewandeld en gefotografeerd.

La Chaise Dieu (HP011315)
Abdij van La Chaise Dieu.

het groene pad (HP011279)
Weg door het bos.

kasteelpoort (HP011273)
Kasteelpoort.

Bosanemoon (HP011379)
Bosanemoon.

Rode beuk (HP011266)
Achter de Chambre d’hôtes.

Bij het diner hadden we een stel uit Gent als tafelgenoten. Ondanks dat we elkaar niet kenden was het een gezellige maaltijd. Ik vind het altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen en te praten over wat mensen bezig houd. Die avond maken we in de gite, bij de open haard, plannen voor de volgende dag. We gaan met behulp van een landkaart van het gebied opnieuw op zoek naar diverse geschikte plekken waar we kunnen gaan fotograferen met een groep. Zondag ochtend ging de wekker dus al vroeg.

We hadden samen met Rob en Corine een hele route uitgestippeld. Van plek naar plek en ja hoor bij de eerste locatie was het raak; in het dorp Allègre.  Een oude ruïne boven op een heuvel met een prachtig uitzicht. De wandeling er naartoe door de smalle straatjes is ook erg leuk. Omdat we niet veel tijd hebben en er nog diverse plekken op onze lijst staan gaan we snel weer door. We komen immers terug en dan zullen we tijd genoeg hebben om alles goed te kunnen bekijken en fotograferen.

Potence (HP01149)
Potence.

uitzicht Potence (HP011441)

Uitzicht Potence

Onderweg zien we weer prachtige landschappen en in de verte zien we al ons volgende doel liggen. Een mooi kasteel op een berg, in het dorp Polignac, dat van kilometers afstand te zien. Ook daar stoppen we even om een indruk te krijgen. We wandelen naar boven. Het kasteel is tegen betaling toegankelijk, maar dit slaan we voor vandaag even over want zoals ik al zei de tijd is beperkt en we willen graag door. Wel maken we nog tijd om even foto’s te maken van de rode wauw, een roofvogel die hier vlak boven onze hoofden cirkelt.

fort van Polignac (HP011613)
Fort van Polignac.

De rode wouw (HP011686)
Rode wouw.

De volgende lokatie is Le Puy en Velay; een stadje met een rijke historie met “puisten” van vulkanische oorsprong waarop de kapel Saint Michel d’Aiguilhee en Notre dame du France gebouwd zijn. Ook deze kun je beklimmen en van binnen bekijken. In de stad zelf ligt ook nog de kathedraal Notre Dame du Puy. Deze bekijken we wel van binnen omdat het niet zoveel tijd kost en ik iets heb met kerken. Deze wil ik vandaag dus niet overslaan.

Saint Michel d’Aiguilhe  (HP011578)
Saint Michel d’Aiguilhe.

kathedraal Nothre Dame du Puy (HP011590)
Kathedraal Notre Dame du France

Na het bezoek aan “Le Puy” gaan we verder naar ons volgende doel; de rivier de Allier.  Een snel stromende rivier biedt mogelijkheden voor leuke water foto’s.  Het is van onze laatste lokatie zo’n 50 km rijden om bij de plek te komen die we in gedachten hebben. Dus weer een uur in de auto. Maar helaas, daar aangekomen valt het tegen. Niet omdat het geen prachtige rivier is, maar hij is erg breed en de mogelijkheden zijn beperkt. Hoewel er volop geraft wordt op deze rivier, vinden wij niet de plek die we zoeken.

Op een kaart in één van de stadjes waar we doorheen reden zagen we watervallen vermeld staan. Dit zou wel iets voor ons kunnen zijn. Na TomTom geraadpleegd te hebben is weer een rit van zo’n uur. Het is vijf uur, de zon schijnt en we hebben nog wel wat te eten in de auto. We besluiten dus op bezoek te gaan bij deze waterval: Cascade de la Baume.

Over mooie wegen door het nog altijd zonnige landschap langs koolzaadvelden vervolgen we onze weg tot we bij de eerste parkeerplaats voor de waterval arriveren. We kunnen daar een stukje het pad af en zien Cascade de la Baume in de diepte liggen. Ik ben een beetje teleur gesteld omdat ik denk: “Hmm, het is wel mooi, maar hier ben je vlug uitgekeken”. Maar de plek heeft nog een tweede parkeerplek en daar begint een wandeling van zo’n 20 minuten langs en via bruggetjes over de Baume tot aan de waterval zelf. Het pad ernaar toe is soms stijl en glad maar als we beneden komen is het zeer de moeite waard. Natuurlijk maken we diverse foto’s en zo wordt het al snel laat. We hebben nog een wandeling en een rit voor de boeg dus besluiten we niet al te lang te blijven. Het is dan ook rond de klok van half 11 als we eindelijk bij onze gite arriveren, waar Rob ons opwacht. Hij heeft ervoor gezorgd dat er nog wat te eten voor ons is.

yellow fields (HP011470)
Koolzaad velden.

oversteken (HP011730)
Overstekende koeien.

Cascade de la Baume (HP011767)
Cascade de la Baume.

Moe maar voldaan duiken we die avond ons bed in. We hebben gevonden wat we zochten. Nando is die nacht nog even naar buiten gegaan om de melkweg op de foto te zetten. Ik heb lekker doorgeslapen want de volgende dag moesten we jammer genoeg al weer terug naar huis.

Eén ding is zeker. We gaan snel terug. Hopelijk zijn de cursisten van Nando dan net zo enthousiast over de omgeving dan wij.

Rob en Corine bedankt voor de goede zorgen en tot snel.

De andere foto’s kun je één dezer dagen op mijn Flickr bekijken.
La Fougeraie (HP011251)

 

 

 

 

 

 

3 gedachten over “Masterclass Natuurfotografie Auvergne”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.