Fort van Breendonk

Op 29 mei hebben we een bezoek gebracht aan het Fort van Breendonk. Het maakte deel uit van een buitenste verdedigingsgordel van elf forten rond Antwerpen, de Stelling van Antwerpen. Gebouwd in 1909.

Fort van Breendonk (7D011020)

In de 2e wereldoorlog na de bezetting van nazi-Duitsland in gebruik genomen als doorgangskamp. Nu anno 2014 is het een museum waarin de gruwelen van de 2e wereldoorlog in beeld en geluid zichtbaar zijn gemaakt. Hierbij is alles in historische staat terug gebracht.

de eettafel (7D010990)

Als je door de poort stapt voel je al meteen de sfeer van het gebouw. Alleen de receptie is modern en een vriendelijke meneer achter de balie heet ons welkom en overhandigd ons de audioguide. Daarna is het veelal droevenis en ongeloof wat je ziet. Kan dit echt gebeurd zijn en zijn wij mensen echt zo wreed. Even met je handen langs de betonnen muur wrijven. Hoe vaak hebben de gevangen tegen deze koude betonnen muren geleund, terug komend van een dag harde dwangarbeid.

gang van het fort (7D010951)

Cel na cel voel je de kilte. hoor en lees je de verhalen en komt het wel heel dichtbij als je een foto ziet waaronder een naam staat zoals ook je eigen oma heette.
Groot is het contrast als je na de tour weer buitenkomt en de stralende zon je tegenmoet schijnt en je beseft dat dit verhaal moet blijven bestaan in onze herinneringen en dat zoiets nooit meer mag gebeuren.
Als ik naar mijn foto’s kijk krijg ik weer dat gevoel van toen ik daar rond liep. Ik werd er even stil van.

De andere foto’s van Fort Breendonk zijn te bezichtigen op mijn Flickr site.
Fort Breendonk

1 gedachte over “Fort van Breendonk”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.