De NS-ooievaar

De NS- ooievaars worden ze al genoemd. Al enige jaren nestelen ooievaren op dezelfde plek op een mast van de bovenleiding van het spoorwegennetwerk. De trein dendert er gewoon onderdoor en als je goed kijkt zie je alles een beetje trillen. Zelfs als de goederentrein met een enorm kabaal voorbij raast geven de grote vogels geen kik. Afgelopen vrijdag wilde ik wat van deze prachtige vogels op de foto zetten. Nando had een super telelens van maar liefst 800mm geleend en met mijn crop camera zou alles nog dichterbij gehaald worden. Ware het niet dat de ooievaars die Nando eerder deze week talrijk gefotografeerd had op de velden nergens te zien waren. Dus zijn we maar naar één van de nesten gereden. Er zijn er ondertussen al twee.
De prachtige vogels zijn wel gewend aan al de mensen die voorbij komen. Sommige stoppen even om met hun mobiel een foto te maken, andere blijven net als wij iets langer hangen om de beestjes met een grotere camera vast te leggen. Mensen roepen me toe vanaf de fiets “mooi he” en de ooievaars blijven rustig op hun gemak zitten.

Met zijn drieën op het nest.

Vanavond had ik dus een grote teletoeter en eigenlijk was ik hiermee wel bijna te dicht bij. Gelukkig is het me toch gelukt om wat mooie plaatsjes te schieten van deze prachtige statige vogels. Er zitten drie vogels op het nest. Twee laten zich goed zien en van de derde zie je telkens alleen het koppie boven de takken van het nest uit. Na een kleine poetsbeurt en wat insecten gevangen te hebben blijven de vogels bijna roerloos zitten.

Statig in het avondlicht.
Samen op het nest.

Ik besluit om een kort filmpje te maken, terwijl een trein passeert. Hierin kun je zien dat de vogels even kort trillen en meedeinen met de trillingen maar hier verder niet echt van onder de indruk zijn.

Als ik denk dat ik genoeg foto’s heb, komt er nog een vierde ooievaar aangevlogen. Dit blijkt de volwassen vogel te zijn die de “jonkies” komt voeren. Even is er nog een flinke beweging in het nest.

Voedertijd.

Als de krop leeg is gaat moeder op de paal naast het nest zitten en eten de jongen door. Wij vinden het dan weer mooi geweest. Het wordt trouwens ook al weer donker en tevreden gaan we weer naar huis.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.