De Auvergne September

In de laatste week van september vond alweer de vijfde masterclass  natuurfotografie van Nando plaats, in het prachtige Auvergne in Frankrijk.

Voor ons is het al weer de zevende keer dat wij een bezoek brengen aan La Fougeraie. Zoals altijd worden we hartelijk ontvangen en als ik aan Corine vraag of we op onze “eigen” kamer slapen voelt het weer als een soort van thuis komen.

We zijn weer “thuis”. Het uitzicht vanuit het slaapkamerraam.

We zijn deze keer twee dagen eerder gegaan om op zoek te gaan naar nieuwe fotografie mogelijkheden voor de volgende keren. We leren het gebied inmiddels goed kennen maar toch zijn er nog pareltjes die wij nog niet ontdekt hebben.
Het weer is prachtig. Eigenlijk te mooi omdat de dramatische wolkenluchten en de mist ontbreken. De temperatuur is heerlijk en ik geniet ervan dat ik nog lekker in mijn korte broek kan rondlopen.

Met plezier op zoek naar nieuwe locaties.
Eens kijken waar de zon opkomt en de Melkweg aan de hemel zal verschijnen. Beneden is weer een leuk kasteel.

Op de eerste dag ontdekken we nog twee mooie kastelen en pinnen we nog een paar plekken op de kaart met mooie vergezichten.

Mooie plekken spotten.
kasteel Rochelambert.
Chateau Saint Vidal. Een prachtige plek om later nog eens terug te komen.
Op onze weg zien we prachtige vergezichten.

Als we laat in de middag terug komen zit de eerste deelneemster al in de tuin met een lekker pilsje. Ook zij is één dag eerder gekomen om lekker bij de komen van de reis. Ze heeft haar echtgenoot meegebracht (Hij gaat deze week de omgeving op de fiets verkennen).

De volgende dag hebben we de planning een beetje verandert en de deelneemster en haar man gaan samen met ons op pad.
Al drie jaar op rij zien we vanuit de auto, op weg naar onze verblijfplaats, een oud rangeerterrein. Erachter ligt een oud-papier verwerkingsbedrijf. Het geeft van bovenaf een heel mooi beeld en dat zou ik graag fotograferen. We besluiten de rit ernaar toe te maken. Helaas is het terrein zelf afgesloten gebied. We laten ons vertellen dat het doordeweeks wel toegankelijk is. Het is zondag, dus aan die wetenschap hebben we niet veel. Na toch enkele foto’s gemaakt te hebben met de telelens besluiten we naar de kapel Saint Justin te rijden om daar te lunchen.

Van de trein zelf is niet veel over maar het slot is nog intact.
Treinen op een rij voor de oud papier verwerking.
Aan de overzijde staat een gebouw. De spookjes achter het raam lachten me toe. Het past dan ook in het geheel van vergane glorie.
Een oude motor tegen een achtergrond van half vergane wagons.

Naast de kapel ligt een lagergelegen spoorbaan. Deze word gebruikt door een toeristentreintje. Het seizoen is afgelopen, dus het spoor is geheel van ons. Met de lijnen van de rails en de brug op de achtergrond kan ik nu op mijn gemak foto’s maken en ik maak dan ook gretig gebruik van deze kans.

De nu verlaten treinrails. Wachtend op het volgende toeristenseizoen.
Rustig zittend naast de rails geeft me kans deze foto te maken.

Als we denken dat we op deze plek genoeg foto’s hebben gemaakt rijden we nog langs een papier museum. Het buitenterrein is openbaar en er is genoeg te zien voor wat foto’s. We gaan dan ook niet naar binnen omdat daar ook geen tijd voor is.

Buiten bij het museum.
Voor het museum ligt een tuin. Helaas ontbreekt het op sommige delen aan onderhoud maar dit pad is wel mooi.

Ook vandaag is het een warme dag en als we terug komen bij La Fougeraie worden we al opgewacht door de andere deelnemers, die relaxed in de tuin van het mooie weer genieten. Als we met zijn allen aan tafel gaan hebben we ondertussen kennis met elkaar gemaakt en omdat we met gelijk gestemden zijn met dezelfde interesse is het ijs snel gebroken. Het is een gemengde groep wat betreft leeftijd, geslacht en kennis.
Als iedereen nog in de tuin zit en ik naar buiten kom trap ik bijna op iets wat op een slangetje lijkt. Later als we ondertussen met zijn allen aan het fotograferen zijn blijkt het om een hazelworm te gaan. Leuk om te zien hoe enthousiast sommige meteen hun camera pakken en op de grond liggen om het beestje op de foto te zetten.

Voor de deur ligt een hazelworm en het enthousiasme is groot om deze mooi op de foto te krijgen.
Hazelworm op het pad voor de deur.

Na het eten word meteen een start gemaakt met wat de deelnemers van deze week kunnen verwachten. Het enthousiasme is groot.

Een kennismaking en presentatie over wat ze de rest van de week kunnen verwachten.

De rest van de week bezoeken we weer prachtige locaties. Het eten is zoals altijd weer voortreffelijk. Hoewel we een stillere groep hebben dan vorige keren ontstaat er toch een groepsgevoel. Want ook van elkaar kun je leren. De ochtenden zijn door het warme weer niet zo mistig als we gehoopt hebben. Nando gaat er toch een paar keer op uit met de groep om de zonsopkomst boven Polignac te fotograferen. Ik blijf nog even lekker in mijn bedje om wat slaap in te halen. Later in de ochtend fotografeer ik nog wat vlinders in de tuin.
Hieronder wat foto’s om te zien hoe de week er uitzag

fotograferen op mooie locaties. Issandolanges.
Uitleg op locatie.
Een detail uit de 27 meter hoge waterval. Cascade La Beaume.
Oefenen met lange sluitertijden.
Een goed gesprek tijdens de “pauze”.
heerlijk lunchen in de tuin.
Water, een mooi onderwerp om te fotograferen.
Mos. Een stukje natuur in miniatuur.
Avondrood op Mont Denise.
Atalanta vlinder in de tuin.
Een greep uit de overheerlijke maaltijden. Zelfs bij ons zevende bezoek weet Rob ons nog te verrassen met nieuwe, heerlijke gerechten.

Op de vrije donderdag gaat iedereen iets voor zichzelf doen. Nadat iedereen op pad is, gaan ook wij nog een paar dingen bekijken waar we eerder nog niet aan toe zijn gekomen. Op ons pad naar één van de locaties treffen we een bidsprinkhaan. Deze zit te smullen van een krekel. We mogen erg dichtbij komen en het beestje laat zich door ons niet storen.

De bidsprinkhaan aan het smullen van een krekel. Hij laat zich door ons niet storen.

De locatie die we op het oog hadden was echter niet fotogeniek genoeg maar wel een heerlijke plek om in alle stilte met de wouwen boven ons hoofd te genieten van de lunch.

Een rode wouw vliegt boven onze hoofden.
Een libelle paar.

De volgende locatie is een schot in de roos. Een steile klim brengt ons boven op de resten van een oude vulkaan. Vanaf diverse plekken hebben we dit punt al eerder zien liggen. We zien in de verte Polignac, Mont Denise en een mooi vergezicht. We zijn weer blij dat we deze plek gevonden hebben. Als we na zo’n drie kwartier terug bij de auto zijn geeft de temperatuur van onze auto 46 graden aan. Het is natuurlijk niet echt zo warm buiten, maar wel een aangename temperatuur voor september.

Een ander uitzicht op het fort van Polignac.
Het uitzicht was de moeite waard voor deze klim.

Terug bij La Fougeraie ervaren we dat iedereen een prachtige dag heeft gehad. Sommige hebben zelf iets gevonden, anderen hebben zich laten leiden door de tips van ons.
’s Avonds is er als bonus nog een glimp van de Melkweg zichtbaar en dat gewoon in de achtertuin.

De Melkweg in de achtertuin.

Op de laatste dag doen we het lekker rustig aan. Na de lunch bezoeken we Ravin de Corboeuf. Waar bij sommige stil vallen vanwege de schoonheid. Fotografen hebben altijd tijd te kort, maar we zijn in ieder geval weer op tijd terug voor het eten.

fotograferen bij Ravin de Corboeuf.

Ook deze avond fotograferen we in de kasteeltuin voor de laatste keer dit jaar de Melkweg. Want morgen, sommigen voor en anderen na ontbijt, beginnen we allemaal weer aan de terugreis met een hoop mooie foto’s en vooral prachtige herinneringen.

Ik kan in ieder geval niet wachten tot volgend jaar mei. En uit betrouwbare bronnen weet ik dat er meer deelnemers heimwee hebben naar dit prachtige gebied.

Wil jij ook eens deelnemen aan zo’n leuke masterclass fotografie, kijk dan op de site van Nando
http://www.nandoonline.com/workshops/natuurfotografie-in-de-auvergne-f/
Of kijk op de site van La Fougeraie
http://www.chambresdhoteslafougeraie.nl/

De andere foto’s van deze week kun je vinden op mijn Flick-r site (even op de onderstaande foto klikken).

sized_HP20180605-172344

 

6 gedachten over “De Auvergne September”

  1. Pingback: Masterclass 2018 in de Auvergne - nandoonline fotografie blog

  2. Mooi verhaal Hetwie en zou er zo zin in krijgen als echte ‘Francofiel’ om met jullie, als groepje fotografen, mee te gaan maar mijn lichamelijke beperkingen laten dat echter niet toe! Wij, Jeannette en ikkuh, zitten wel altijd ’n maand in de Drôme waar ook mooie plaatjes te schieten zijn. En voor mij, op wat meer begaanbare weggetjes voor mijn schootmobiel! Maar daar in de Auvergne is het ook heel mooi. Nog veel plezier daar in de toekomst.

  3. Pingback: Masterclass 2018 in de Auvergne – nandoonline

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.