Bronsttijd van de Edelherten

De bronsttijd of het paarseizoen is een periode waarin dieren een drang hebben om te paren. Bij de edelherten is dit van begin september tot half oktober. De hindes bepalen de plek waar ze zich ophouden. Dit is meestal een locatie waar ze hun eten kunnen vinden. De bronsttijd is ook de tijd waarin de mannetjes kunnen burlen. Hoe doffer de roep, hoe ouder het hert. Het is een prachtig gezicht om te zien hoe zo’n beest met zijn prachtige gewei zijn kop in de lucht gooit en met een krachtig geluid zijn concurrenten op afstand probeert te houden.

Burlend Hert

We wonen maar een half uurtje rijden bij deze plek vandaan, maar toch waren we er nog nooit wezen kijken. Tot afgelopen week. Hoewel de dieren toch nog op een flinke afstand staan is het magnifique om deze bronst een keer te zien en vooral ook te horen. Het Weerterbos is een bij fotografen bekende plek voor dit schouwspel en we waren er dan ook niet alleen. Maar iedereen komt voor hetzelfde en met gepaste stilte genieten we samen van dit prachtige stukje natuur.

Omdat de afstand niet zo heel erg groot is, wil ik nog een keer terug in de hoop dat ze toch nog van iets dichterbij te zien zullen zijn.

Een klein filmpje van de Edelherten

1 gedachte over “Bronsttijd van de Edelherten”

  1. Pingback: Samen de edelherten fotograferen - nandoonline fotografie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.