5 Mei

Vorige week was het 5 mei. Dit jaar viel bevrijdingsdag samen met Hemelvaartsdag. Dus heel veel mensen waren vrij. Wat ga je dan doen op zo’n dag. Wij hadden besloten om er een relaxte dag van te maken. Gewoon lekker rustig wakker worden, op ons gemak ontbijten en ik heb zelfs nog wat in de tuin gerommeld. Nando had in het boekje van natuurmonumenten een plek uitgezocht om naartoe te gaan. Vaak gaan we naar bekende gebieden maar nu zijn we naar de St.Jansberg gegaan. Bij Plasmolen ligt dit natuurgebied op de Nijmegense stuwwal en is in bezit van natuurmonumenten. Het is een heerlijk afwisselend gebied, met wat heuvels, bos en beekjes.


Onderweg richting Nijmegen komen we langs diverse tuincentra en de Gamma. De parkeerplaatsen staan helemaal vol en ik vraag me af wat mensen op zo’n prachtige dag daar zoeken. Maar ieder zijn ding.
Hoewel er best wel wat auto’s staan valt de drukte op de wandelroute best mee. We hebben gekozen voor de Kiekeberg route. Deze tocht van 6 km leidt ons langs de bovenste Plasmolen uit 1725 met daarbij de mooie molenvijver welke zorgt voor de watervoorziening van de molen. De vijver bestaat uit zuiver grondwater wat door diverse stroompjes en de Molenbeek wordt aangevoerd.

Bovenste Plasmolen (HP010866)
Bovenste Plasmolen

Molenvijver (HP010865)
Molenvijver

Als we verder lopen komen we bij Het Groene Water en waterplas die haar naam dankt aan de weerspiegeling van de bomen rondom.  Blij zijn we als we over het water een ijsvogel zien scheren.  Achter in de verte zien we deze neerstrijken. Het blijken er twee te zijn en het nest is vlak bij de plek waar we ons bevinden. Met heel veel geduld, lukt het ons om deze op de foto te zetten als hij vlak voor ons op een paaltje neerstrijkt. Ondertussen zijn er diverse mensen aan ons voorbij gewandeld. Zeer leuk is het enthousiasme van een man die met ons meekijkt en blij is dat we zo’n mooie foto hebben kunnen maken. Heerlijk dat er nog mensen zijn die blij kunnen zijn voor iemand anders.

Het groene water (HP010823)
Het  Groene Water

kingfisher (HP010817)
Ijsvogel

Als we genoeg foto’s gemaakt hebben lopen we verder. Het is een aangename route. Lekker door het bos, door holle wegen en met  redelijk wat zon. Een stuk verder op onze route komen we uit op de rand van het bos waar we een mooi zicht hebben over het dal. Op het hoogste punt staat nog een prachtige boom met een omtrek van zo’n vier meter.

Weide (HP010836)
uitzicht vanaf de St. Jansberg.

old tree (HP010861)
Boom van zo’n 4 meter omtrek.

Wanneer we bijna terug zijn bij de auto picknicken we nog even bij de  restanten van een Romeinse villa, waardoor je door een driedimensionale weergave en met stenen opgebouwde muurtjes een kleine indruk krijgt hoe het eruit heeft gezien. Zo’n 2000 jaar geleden was het met zijn 20 bij 83 meter de grootste villa in het land.

Onze volgende wandelplek wordt de Mookerheide. We zijn hier al eens eerder langs gereden.  Toen zijn we maar even gestopt want het water kwam met bakken uit de hemel. Op deze stralende dag lopen we een rondje. Erg groot is  dit gedeelte niet. De heide is nog bruin maar het glooiende landschap is mooi.

heidelandschap (HP010872)
Landschap Mookerheide.

Als we een eindje gelopen hebben en Bruc even hebben laten uitrazen gaan we verder op  pad. Onze weg wordt verspert door een kudde schotse hooglanders. Imposante runderen met mooie horens. Je moet een afstand van 25 meter in acht houden. Met een hond erbij moet je altijd op je hoede zijn. Dus we lopen met Bruc  met een boog om de kudde en dan ga ik even terug om wat foto’s te maken. Ik vind de hooglanders, en koeien over het algemeen, prachtige dieren. Het is erg vertederend om te zien hoe twee kalfjes heerlijk in de schaduw liggen te rusten.

kudde (HP010885)
Kudde Schotse hooglanders.

Kalfjes (HP010898)
Kalfjes.

kalfje schotse hooglander (HP010900)
Kalfje

Een eindje verderop wachten Nando en Bruc geduldig op me. Nu zijn de rollen van het wachten omgekeerd want ik kan geen genoeg krijgen van de prachtige hooglanders.

samen wachten (HP010921)
Geduldig op mij aan het wachten.

Wanneer we ons rondje gelopen hebben genieten we op de grond nog heerlijk even van de zon. Een nieuwsgierige merel komt even polshoogte  nemen om daarna weer verder te zoeken naar eten.
Het wordt voor ons tijd om ook maar eens wat te gaan eten. Het was een prachtige dag en moe en voldaan gaan we weer naar huis.

Merel (HP010977)
Nieuwsgierige merel.

Alle andere foto’s van deze prachtige dag zijn te bekijken op mijn Flickr.  https://www.flickr.com/photos/hetwie-p/

1 gedachte over “5 Mei”

  1. Gaaf dat je hier die ijsvogel hebt gezien. Ik vraag me ook altijd af wat mensen bezielt om op vrije dagen naar meubelbeurzen e.d. te gaan.
    Mooie foto’s weer Hetwie!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.